2018 hősei az IT biztonságra figyelő fejlesztők

Az adatbiztonsági háttérrel is rendelkező programozók kulcsfontosságú szerepet töltenek be az online támadásoktól való védelemben.


Adatbiztonság: a tervezés egyik fő szempontja

Szerte a világon egyre emelkedik az online betörési esetek száma. A növekvő kockázatok miatt minden korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani az alapokra. Ez azt jelenti, hogy a szoftverfejlesztés folyamatában előnyben kell részesíteni a biztonsági szempontokat. Beágyazott biztonsági eljárások alkalmazásával csökkenthető a könnyen kihasználható szoftverhibák száma, hiszen azok létrehozása elkerülhető a programozás során.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb védelemben részesülhessenek az érzékeny információk a kívülről érkező támadásokkal szemben, már a fejlesztés első napjától - tehát a tervezés kezdetétől - biztonsági szemüvegen keresztül kell nézni a projekteket. Vonatkozik ez az adatok tárolására, továbbítására, titkosítására, felhasználó-azonosításra valamint –megfigyelésre és így tovább.


A probléma ugyanis óriási. Napjainkban kevesebb, mint 40 másodperceként bekövetkezik olyan online incidens, ami három amerikaiból legalább egyet érint valamilyen formában. A helyzet javulására ráadásul nem is lehet rövidtávon számítani. Ennek egyik oka, hogy 2019-re az észak-amerikai országban mintegy 1,5 millió - be nem töltött - kiberbiztonsággal kapcsolatos pozíciót prognosztizálnak.

Védettebbé kell tenni a mindennapi digitális életet

Jól nyomon követhetők és jelentősek a biztonságos szoftverfejlesztői gyakorlatok alkalmazásának előnyei. Ugyanakkor, míg a biztonság fejlesztését könnyű számszerűsíteni, nem mindig egyszerű elérni a kívánt állapotot. Az amerikai informatikai vezetők 61 százaléka számára gondot okoz a megfelelő képességekkel rendelkező, IT-orientált munkavállalók felkutatása, különösen azoké, akik jártasak a kiberbiztonság területén.

Ez a két trend teszi különösen értékessé a biztonsági szemlélettel dolgozó fejlesztőket. Munkájuk nyomán ugyanis olyan alkalmazások készülnek, amik biztonságosabb környezetet teremtenek. Ez nem csak védettebb, hanem egyben hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

Programozói álláspontból nézve egy-egy visszalépés a fejlesztési folyamatokban nem jelent nagy problémát. Egy sikeresen végrehajtott külső fenyegetés azonban akár hosszú időre is leállíthatja a munkát. Az eredményes behatolások ráadásul annál nagyobb kárt okoznak, minél előrehaladottabb állapotban van a fejlesztés. Ilyenkor már jelentős mennyiségű tartalommal dolgoznak a kiszolgáltatott rendszereken, amiket vagy ki lehet dobni, vagy hatalmas erőforrások bevetésével át kell nézni és újraírni.

Biztonságos fejlesztési eljárások alkalmazásával könnyebbé tehető a mindennapi digitális élet. Kevesebb frissítésre (és az azzal járó tevékenységekre) lesz szükség, ha már az alapoktól kezdve figyelembe vették a biztonsági szempontokat. A jövőbeli átvizsgálások is egyszerűbbé és gyorsabbá válnak, mivel a már létező, használt technológiákra lehet támaszkodni.

Ráadásul a komplex biztonsági rendszerek üzemeltetése is egyszerűsödhet. Az exponenciálisan növekvő információmennyiség védelmét jóval könnyebb magas szinten megszervezni és üzemeltetni, ha az azokat kezelő rendszerek nem lyukas sajtként várják a kibertámadásokat, hanem biztonságra törekvő tervezésük miatt alapvetően ellenállóak velük szemben.

Fontosabb, mint valaha

Az ipari elemzők becslése szerint a következő években a támadások és adatlopásra utazó kísérletek a jelenleginél is gyakoribbak lesznek. Az IoT eszközök valószínűleg többször esnek majd áldozatul, ráadásul a kiberfenyegetések még nagyobb horderejűvé válnak. Ezzel párhuzamosan csökkeni fog a bizalom szintje, különösen a márkák és ügyfeleik relációjában.

Azok a szakértők, akik képesek megállítani ezeket a fenyegetéseket - vagy legalább meg tudják akadályozni őket, illetve bekövetkeztük esetén el tudnak velük bánni -, lesznek számos iparág igazi hősei. A kiskereskedelmi szegmenstől, a gyártáson át, az egészségügyi rendszerekig; bárhol szívesen látott alkalmazottként dolgozhatnak.

Piactól függetlenül, a modern technológiát és csatlakozott eszközöket használók digitális kockázatoknak vannak kitéve. Ezen fenyegetések jelentőségének csökkentésében kulcsfontosságú szerep hárul a fejlesztőkre. Az alapoktól biztonságosra tervezett alkalmazások és rendszerek ugyanis jobb védelmet kínálnak.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.