A blockchain és az innováció szimbiózisa

Egyre távolabb a kriptodevizáktól, avagy milyen alkalmazási lehetőségeket kínál a technológia a szerződéskötés folyamatában?


Innovációs platform

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a HP Labs történelme. Ennek során olyan, mára a mindennapi életünk részévé vált fejlesztésekkel gyarapodott az emberiség, mint a LED, a tintasugaras nyomtató vagy az intelligens hűtés. Az élenjáró technológiák kutatásába tökéletesen illeszkedik az e-kereskedelem változásával megjelenő új lehetőségek fejlesztése.

A trend egyik legnagyobb motorja a kriptovalutákkal ismertté vált blockchain. A blokklánc költségcsökkentő és biztonságnövelő jellemzői miatt napjainkra elszakadt a volatilitásuk miatt továbbra is egzotikusnak minősülő kiberpénzektől, egyre erősebbé válik innovációs platform szerepe. A változásokra jól reagáló fintech cégek és a szinte korlátlan erőforrásokkal rendelkező nagy tech cégek ezáltal folyamatosan szűkítik a hagyományos pénzügyi szereplők mozgásterét.

A kijózanodás időszaka

Túllépve a blockchain körüli nagy felhajtás korán, tisztulni látszanak a technológia valós értékei, előnyei és hátrányai. A nagyvállalati blokklánc nem olcsó mulatság: létrehozása jelentős beruházást igényel, emellett magas fenntartási és energiaköltségekkel jár használata. Ráadásul pusztán a bizalom megalapozásának akadnak más, olcsóbb vagy számos helyzetben hatékonyabb alternatívái. Felmerülnek emellett még méretgazdaságossági kérdések is, bizonyos szint alatt ugyanis egyszerűen nincs értelme a blokklánc erőltetésének.

A blockchain ugyanakkor a vállalat digitális transzformáció innovatív eszköze, és mint ilyen, nem hagyható figyelmen kívül. Kockázatcsökkentő szerepe van azáltal, hogy nem igényel manuális lépéseket. A hagyományos szerződések pár napos átfutási idejével szemben mindössze percek alatt létrejöhet a hiteles megállapodás. Ez a folyamat ráadásul kevesebb adminisztrációs költséggel is jár a korábban tapasztaltakhoz képest.

Automatikusan kialakítja a felek közötti bizalmat, köszönhetően a transzparens működésnek, és annak, hogy a folyamat során nem áll elő publikus adat. Az egész végrehajtási folyamat hatékonyabbá válik.

Okos szerződések

A digitális ikrek alkalmazásával növelhető a banki szektor ügyfél-elégedettségi szintje, feltérképezhetővé válnak a konkrét adatokra alapuló ügyféligények és elterjedhetnek a viselkedési mintára alapozott szolgáltatási termékek. A banki műveletek jobb megértésével és a valós fogyasztói igények megismerésével a banki üzleti tevékenység egésze megújulhat.

A Corda (R3) alapú vállalati blockchain technológiát kifejezetten a szabályozott pénzügyi szolgáltatók számára fejlesztették. Ennek során fontos szempont volt a publikus megoldások hátráltató elemeinek kiküszöbölése, kimondottan valós banki ügyletekre szabták. Kiemelt figyelmet kaptak a SmartContract funkciók, a programozási minták létrehozása és nyilvánossá tétele.

A pénzügyi szerződések kezelésében a korábbi konszenzus protokollok elvesztették lényegüket. Sokkal fontosabb vált az üzleti logika egyszerű modellezése és az együttműködési képesség. Emellett az adatvédelem kiterjed a személyazonosításra, valamint a konkrét tranzakciós tartalmakra is.

A Corda architektúrája támogatja a szabályozó és felügyeleti szerepköröket (node-okat). Ezáltal az egyes szerződések szereplőit és a tranzakciók jóváhagyását a szerződések típusához lehet igazítani. Mindeközben a rendszer nem használ saját kriptovalutát, csak nemzeti valutákat, kiiktatva az előbbiek gyors árfolyamingadozásából és nemzeti támogatásának hiányából származó hátrányokat.

Ugyan a blockchaint, mint IT megoldást külön hazai jogszabályban még nem szabályozták, a polgári törvénykönyvben már nevesített az elektronikus úton történő szerződéskötés. Ez a jogi háttér lehetővé teszi a technológiákkal való kísérletezést, ami megnyithatja az utat a széleskörű hazai felhasználás előtt.

A HPE4I Corda alapú fejlesztési keretrendszere megfelelő hátteret nyújt a kísérletezésre, a kész vagy félkész -tesztelésre váró- eredmények lekövetésre.


Összefoglalás

Az okos szerződések elterjedésében oroszlánszerepet játszik a blockchain technológia. A digitális transzformáció innovatív eszköze gyorsabb, átláthatóbb és biztonságosabb megoldást kínál a vállalatok számára. Ennek egyik példája a kifejezetten a szabályozott pénzügyi szolgáltatóknak fejlesztett Corda architektúra.
Induláshoz jó kiindulási pont lehet az innovációs keretrendszer létrehozása, amelyen keresztül biztonságosan tudják fogadni és követni a belső-külső fejlesztőket és innovációs folyamatban résztvevő szereplőket, illetve ki tudják alakítani azokat a csatornákat, amely lehetővé teszik egyes adataikhoz, illetve interfészeikhez való hozzáféréseket. Ebben a HPE nemcsak technológiát, de best practice jellegű tanácsadást is tud biztosítani

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.