Blokklánc platformot indít a HPE és a Continental

Megoszthatók és értékesíthetők lesznek a járműadatok a vezetők hozzájárulása esetén.


A Hewlett Packard Enterprise (HPE) és az autóipari óriás Continental blokklánc alapú platformot indít az idén az autógyártóknak járműadatok megosztására és értékesítésére. Az új, biztonságos adatmegosztó szolgáltatás amellett, hogy segít a gyártóknak "pénzzé tenni az adataikat és megkülönböztetni a márkájukat", várhatóan olyan vezetői szolgáltatások kifejlesztését eredményezi, mint a valós idejű forgalom figyelmeztetések és a szabad parkolóhelyek lokalizálása.Számos létező digitális ökoszisztéma teszi lehetővé az adatmegosztást egy közvetítői modell alapján, ahol a platformtulajdonosok központilag koordinálják az adatok elérését és értékesítését. A HPE és a Continental platformja a blokklánc technológiára épülő decentralizált architektúra, olvashatjuk a két cég a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen kiadott közleményében.

A résztvevők, például az autógyártók saját adatközpontjukban tárolják az adatokat, és csak azokat az adatkészleteket osztják meg, amelyeket közvetlenül értékesítenek a vásárlóknak. Ez a megoldás biztosítja az adatok szuverinitását az ököszisztémában lévő összes résztvevő számára, miközben egy igen hatékony és biztonságos módját kínálja a járműadatok hasznosításának.

A vállalatok ragaszkodtak ahhoz, hogy a járműadatokat csak a vezető hozzájárulását követően lehessen megosztani. Ennek érdekében a platform egy integrált beleegyezés-kezelő rendszert tartalmaz, amely megfelel a GDPR és más adatvédelmi szabályozások követelményeinek. A két cég közleménye szerint a platform lehetővé teszi több ökoszisztéma - mind a centralizáltak, mind a decentralizáltak - összekapcsolását.

A járműadatok gyártók közötti megosztása segíthet megoldani a legnehezebb közlekedési problémákat és javíthatja a vezetési élményt a swarm intelligencia révén, mondta Phil Davis, a HPE hibrid IT részlegének elnöke. A Continentallal együtt kulcsot adunk az adatok értékes tárházához úgy, hogy nem mi gyakorolunk ellenőrzést az információk felett, hanem a vezetők és az autógyártók, tette hozzá.

A blokklánc használata az adatok megosztására más gyártók tervei között is szerepel. Így például a Toyota pár éve dolgozik egy olyan blokklánc stílusú technológián, amely lehetővé teszi az információk biztonságos átvitelét a járművek és az úti hálózatok között. A General Motors pedig tavaly nyújtott be szabadalmat egy blokklánc megoldásra, amely kezeli az önvezető autók által szolgáltatott adatokat.

A BMW, a General Motors, a Ford és a Renault megalapította a MOBI (Mobility Open Blockchain Initiative) csoportot, amelynek célja a blokklánc és kapcsolódó technológiák használata a mobilitás biztonságosabbá, zöldebbé és hozzáférhetőbbé tételére.

Forrás: https://computerworld.hu/cio/blokklanc-platformot-indit-a-hpe-es-a-continental-260063.html

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.