Fontossá válik a gépi tanulás

Szakértők szerint a gépi tanulás hamarosan olyan fontos lesz a munkavégzés szempontjából, mint egykor az elektromosság használatára való átállás.


Nem eltűnnek, átalakulnak a munkahelyek

Senki sem tudja elképzelni, hogyan zajlik majd a munkavégzés 15-20 év múlva, de elképzeléseink azért vannak róla. Eszerint a gépi tanulás alapvető eleme lesz a feladatok elvégzésének; alkalmazása bizonyos területeken nélkülözhetetlenül fontossá válik. Ez a fajta mesterséges intelligencia képes fejleszteni magát, teljesítményét a feladatvégzés során szerzett tapasztalatok későbbi hasznosításával hatékonyabbá teszi.

Egy, a Science magazinban nemrég közzétett beszámoló szerint a technológia úgy fogja átalakítani a gazdaságot, mint ahogyan azt a gőzgépek, majd később az elektromosság alkalmazása tette az ipari forradalom idején. A Carnegie Mellon Egyetem egyik, gépi tanulással foglalkozó professzora úgy véli, hogy ennek a változásnak lesznek pozitív és negatív hatásai is a jövő munkavégzésére nézve.

Nem fognak olyan tempóban eltűnni a munkahelyek, mint amitől a mai ember tart, viszont átalakulnak, mégpedig úgy, hogy a jövő munkavállalóinak egyre kevésbé kell rutinszerű feladatokat végeznie. A hangsúly inkább az emberekkel való kölcsönhatásokon lesz” – nyilatkozta Tom Mitchell.

Ennek a folyamatnak az eleje már ma is megfigyelhető. Számítógépek és orvosok napjainkban is együtt dolgoznak azon a kórházakban, hogy a korábbiaknál pontosabb diagnózisokat kaphassunk, hozott egy példát az egyetem professzora. A tavalyi év során például egy új, gépi tanulást alkalmazó számítógépes program nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai University of Pittsburgh Medical Center kutatói a korábbinál nagyobb arányban diagnosztizálhassanak akut veseelégtelenséget a kórházban, számos emberi életeket mentve meg ezzel.

Előtérbe kerülnek az emberi kapcsolatok

Azt azonban még Mitchell is elismeri, hogy az ismétlődő feladatokra alapuló munkák, mint amilyen például az útdíj-beszedő fülkék üzemeltetése, nagy valószínűséggel teljesen automatizálttá válnak. Éppen ezért a jövőbeni munkavégzés érezhető hatást fog gyakorolni a jövőbeni oktatásra is. Utóbbinak azon képességek fejlesztésére kell majd koncentrálnia, melyekkel a gépek nem, vagy csak nehezen birkóznak meg. Ilyenek például az érzelmi intelligenciát igénylő feladatok.

A téma kulcsát annak felismerése jelenti, hogy a legtöbb munka többféle feladat elvégzéséből áll. Amikor automatizálásra gondolunk, akkor viszont általában különálló feladatok önműködővé tételéről van szó” – mondta a professzor.

Igaz, ezek a feladatok lehetnek egészen magas szintűek is. A gépi tanulás nyújtotta lehetőségeket elég széles körben használják már például a hitelkártyákkal való visszaélések felderítésére és megelőzésére, de a pénzügyi piac elemzésére is bevett módszert jelent.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.