Kitörhet korlátai közül a mesterséges intelligencia?

Egészen mostanáig az MI-t jelentősen korlátozta az algoritmusok futtatásához szükséges hatalmas adatmennyiség és számítási teljesítményigény. A kutatóknak azonban végre lehetőségük nyílik, hogy a valódi világ problémáival is foglalkozhassanak - ehhez a pókeren át vezet az út.


Szabadon hozzáférhető szuperszámítógép

Egy pittsburghi kaszinó, a világ legjobb négy pókerese, és egy - Libratus névre keresztelt - mesterségesintelligencia-program. De vajon ki lesz a győztes? A téteket érdemes Libratus-ra tenni.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói által írt MI program ugyanis saját stratégiát számol. A húsznapos verseny alatt minden este elemezi az aznapi történéseket. Ennek köszönhetően képes önmaga fejlesztésére, hozzáigazítja saját játékát az emberi résztvevők stratégiájához. Ezzel a módszerrel Libratus a legjobb humán játékosoknál is ügyesebbé vált.


Két dologra volt ehhez szükség. Egyrészt az MI elmúlt pár év során elért hatalmas fejlődésére, amit javarészt az új mesterségesintelligencia-algoritmusok megjelenése hajtott. Másrészt a Pittsburgh-i Szuperszámítógépes Központ (Pittsburgh Supercomputing Center, PSC) Bridges nevű, új típusú szuperszámítógépére. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (National Science Foundation, NSF) finanszírozta projekt kifejezetten az MI és a nagyteljesítményű számítástechnika (HPC) illetve a Big Data közötti kapcsolat elmélyítését célozta.

De nem csupán sokkal nagyobb számítási teljesítménye miatt érdemel figyelmet a Bridges. Úgy tervezték meg, hogy speciális programozói képességeket nem igénylő szoftveres felületeken keresztül is hozzáférhető legyen. A PSC ráadásul ellenszolgáltatás nélkül elérhetővé tette a szuperszámítógépet a nyílt kutatást végző szervezetek számára, így számos terület – a genetikától a társadalomtudományokig – élhet az általa nyújtott lehetőségekkel. Emellett nem zárkóztak el az ipari megkeresésektől sem.

Döntéshozatal információhiányos környezetben

A Texas Hold’em póker kétfős, korlátlan emelést biztosító (no-limit) változata lett az információhiányos helyzetben való stratégiai döntéshozatalra kifejlesztett algoritmusok sztenderd kiértékelési környezete. Miért pont erre esett a tudomány választása? Például azért, mert több egyedi szituáció van a játékban, mint ahány atom az általunk ismert univerzumban, próbálta érzékeltetni összetettségét Liv Boeree asztrofizikus és pókerjátékos. Ez a bonyolultság pedig jól jön, amikor nagyon komplex feladatokkal kell megbirkózni.

Mindazonáltal az MI játéktudásának fejlesztéséből elsősorban nem is a póker, hanem az egész emberiség profitálhat. A Bridges egyrészt demokratizálja a szuperszámítógépek használatát azzal, hogy általánosan elérhetővé és felhasználóbaráttá tették üzemeltetői. Ugyanakkor csak a legerősebb algoritmusokat választják ki egy igen szelektív, szakértői értékelési folyamat során.

Ezek révén aztán a kutatók arra használhatják a PSC eszközét, hogy hatékonyabbá tegyék az energiahálózatokat, megvizsgálják az egyes fajok környezeti változásokra adott válaszait vagy a tüdőbetegségeik okait kutassák. Vagyis csupa olyan, az emberiség szempontjából fontos problémával foglalkozhatnak a tudósok, melyek korábban túlságosan összetettek voltak ahhoz, hogy gyors válaszokban reménykedhettek volna velük kapcsolatban.
Végre eljött az idő, hogy világunk valódi problémáival foglalkozzunk. Az információhiányos környezetben történő döntéshozatalt legjobban támogatni tudó algoritmusok létrehozásához és kiválasztásához a pókerező szuperszámítógépeken keresztül vezet az út.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.