Klímaváltozás van, volt és lesz!

Fel kell készülnünk a folyamatos klímaváltozás további hatásaira, még a kis területű Magyarországon is. Ehhez jól jön egy hozzáértő meteorológus csapat és egy HPE szuperszámítógép.


Felkészülni a további éghajlatváltozásraAz Országos Meteorológiai Szolgálat nem csak a következő napok időjárását próbálja meg előre jelezni. A folyamatosan fejlődő számítási kapacitásnak köszönhetően a klímamodellek segítségével akár már 100-150 évre is előre tekinthetünk a jövőben. Ugyan nem várható el a napi időjárás előrejelzéseknél megszokott pontosság –több évtized meteorológiai viszonyainak statisztikáit tekintjük –, viszont még így is roppant fontos szerepet tölt be a jövő megismerése tekintetében az ilyen típusú előrejelzés.

A klímaváltozásnak már a mindennapi életünk során is folyamatosan tapasztalható jelei vannak. Elkerülhetetlen, hogy újabb kutatásokkal tovább segítsük az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülést, valamint azok mérséklését. A gyakoribb és intenzívebb özönvízszerű esőzések következményeképp például újra kell tervezni a vízelvezető rendszerekben használt csatornák szabványosított méretét, hogy azok a megnövekedő vízhozammal is megbirkózzanak. 

A KlimAdat projekt keretében az OMSZ új klímamodell-szimulációkat készít a hazánkban és közép-európai régióban várható éghajlatváltozás pontosabb megismerésére, illetve fejleszti mérési adatbázisát a jelenlegi éghajlat pontosabb leírására. Ezenfelül - a hatásvizsgálatokat végző szakembereket és felhasználókat éghajlati adatokkal támogató - webes térinformatikai rendszert alakít ki. 

A rendszer egyik fontos eleme az a szuperszámítógépes kapacitás, mely már régóta az OMSZ munkáját támogatja. A modellezés egyre összetettebbé válásával, valamint a felhasználói igények növekedésével folyamatosan növelni kell a számítási teljesítményt, melynek keretében a Szolgálat időről-időre megújítja IT kompetenciáját. Ennek köszönhetően a modellszimulációk a korábbiaknál gyorsabban és kisebb erőforrásigények mellett készülhetnek el, tudtuk meg Tölgyesi László Informatikai és Módszertani Főosztály Vezetőtől és Löwinger Endre Rendszerüzemeltetési Osztályvezetőtől.Ár/érték arányban a legjobb

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb szuperszámítógépének beszerzését 2015-ben kezdte el tervezni az intézmény. A műszaki előkészítés során a meteorológusok igényeire szabták a szükséges erőforrásokat. Ezt követően került sor a független szállítók megkeresésére, akik nyílt közbeszerzési eljárás keretei között pályázhattak a projekt megvalósítására.

Három beszállító két gyártói megoldással szállt harcba az OMSZ új szuperszámítógépes rendszerének kialakításáért, melynek nyertese a T-Systems Magyarország volt a Hewlett-Packard Enterprise Apollo 6000 megoldásával. A sikeres pályázatban jelentős szerepet játszott, hogy a platform  14 TFLOps-ot meghaladó számítási kapacitása kiemelkedő energiahatékonysággal párosul, és a flash alapú tároló alrendszer  kiemelkedő I/O teljesítményt biztosít. Szintén nagy előnye volt a HPE rendszerének a node-ok közötti gyors belső adatkapcsolatot biztosító InfiniBand switch-ek alkalmazása és a - számítási teljesítményt nem befolyásoló - megosztott fájlrendszerre épülő operációs rendszer felhasználása.


„A műszaki üzemeltetés egyszerűbbé válása megkönnyítette az átállást is. A platformhoz biztosított szoftverek, a  beüzemeléshez és konfiguráláshoz nyújtott gyártói szakember támogatás egyszerűsítette az OMSZ informatikusainak munkáját a korábbi szuperszámítógépes környezethez képest. A gyártói terméktámogatás hosszú távon is garantálja az új platform magas hatékonyságát és folyamatos rendelkezésre állását.” – mondta a projektet vezető Szobonya Ágnes a HPE értékesítési munkatársa. 

A közérdekű adatszolgáltatásra kötelezett szervezet bevételeinek csupán negyedét biztosítja állami forrás. A kutatók és az őket támogatók bérének, valamint a kapcsolódó infrastrukturális, illetve informatikai költségek maradéktalan előteremtéséhez a piaci szereplők aktív részvételére is szükség van. A számukra értékesített szolgáltatások színvonalát tovább emeli a HPE jövőálló szuperszámítógépének munkába állása. Az OMSZ-nél kialakított rendszer a következő fél évtizedre magas rendelkezésre állással biztosítja a tőle elvárt feltételeket, ráadásul rugalmasan bővíthető, amennyiben azt az igények indokolják.


Már rendelkezésre áll a szükséges számítási kapacitás

Az évtizedes tapasztalatok alapján megfogalmazott kritériumok szerint kiválasztott szuperszámítógép beváltotta az Országos Meteorológiai Szolgálat reményeit. A szuperszámítógépet 2017 októberében szállította le a HPE és partnercége, ezt követően az OMSZ informatikusai és meteorológusai beállították, majd letesztelték a rendszert. A gyors beüzemeléshez nagymértékben hozzájárult, hogy a telepítés mindössze másfél hétig tartott – a Hewlett-Packard Enterprise  segítségével.

Jelenleg a klímakutatók már dolgoznak az HPE Apollo 6000-el. A nemzetközi kutatásokhoz kapcsolódóan modellezik, milyen hatást gyakorol az emberi tevékenység feltételezett alakulása az éghajlatra. A jövőbeli klímaváltozás jelentős bizonytalanságokkal terhelt, ezért több modellszimuláció elvégzésére van szükség, amelyek együttes vizsgálatával a lehetséges változási irányok valószínűségéről kaphatunk információt.- osztotta meg velünk Zsebeházi Gabriella, a KlimAdat projekt vezetője.

Az éghajlatváltozás modellezése nagyon összetett, rengeteg számítási kapacitást igénylő feladat. Hazánkban két helyen végeznek ilyen tevékenységet. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál erre a feladatra  nagy segítséget nyújt a nemrég munkába állt Hewlett Packard Enterprise szuperszámítógép. Az Apollo 6000 a klímamodellezés gyorsabbá és pontosabbá tételével jobban felmérhetővé teszi, mi vár az emberiségre a Kárpát-medencében, valamint felkészülhetünk arra, milyen hatások mérséklésére lesz szükség az előttünk álló évtizedekben.A nagyobb számítási teljesítményt és részletesebb előrejelzést biztosító rendszereknek köszönhetően egyre tisztában látható a jövő. Az információ birtokában pedig már csak rajtunk múlik, teszünk-e a környezetünkért annyit, hogy megóvjuk a bioszférát saját magunk és az utánunk következő generációk számára is!


Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.