Lovasterápia és informatika a gyógyulásért

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja modern gyógyítási módszereinek hatékonyságát egy egyedülálló informatikai rendszer is segíti.

aruba


Fotó: MLTSZ                                                                                                                                              

Szigorú képzés, jelentős eredmények

A megújuló energiákra alapozó,  39 hektáros egybefüggő területtel rendelkező Lovasterápiás Központ számos egészségügyi probléma kezelésével foglalkozik.  A központi idegrendszer sérülésére visszavezethető mozgászavarok, a szellemi sérülések, mint az autizmus vagy a fejlődésbeli elmaradás, az emocionális élet zavarai, a magatartási és tanulási zavarok esetén egyaránt alkalmazható a lovasterápia, emellett parasport lehetőség is elérhető a Központban.
 

        
                                                                                            Fotó: Gordon Eszter


A szakképzett terapeuták által vezetett foglalkozások egyedülálló  előnye a lovak testközelségében rejlik. A kezdeti, ismerkedési szakaszt fokozatosan felváltó lovaglás háromdimenziós mozgásfolyamata - a hagyományos gyógytornához képest - oldottabb terápiás lehetőségeket biztosít.

„A terápiás célú foglalkozások során pozitív reakciókat vált ki az állat jelenléte a gyerekekből. Az ellazult állapot elősegíti a koncentrációt, a terapeuta így jelentős haladást érhet el a beteg gyermekek fejlődésében. A megszokott, depresszív lelkiállapotból kimozdulva a barátságos lovak közelebb hozzák az élethez a pácienseket, mint például a rendelői környezet” – árulta el Dr. Edvi Péter, a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány elnöke.

„Csodát nem tudunk tenni, de terápiáink révén jelentős javulás érhető el az életminőség tekintetében. A hozzánk érkező gyerekek több mint kétharmadánál tapasztalható előrelépés.” – ismertette a realitásokat az MLTSZ elnöke.

Az intézetben 12 éve szakemberképzés is folyik. Az elismert nemzetközi szakemberek részvételével zajló képzés és a szigorú, német standardok szerint zajló vizsgáztatás garantálja, hogy a terapeuták a legmagasabb színvonalú oktatásban részesülnek. Az általuk elért eredmények pedig magukért beszélnek: 2017 során közel 4500 terápiának adott helyet - a Hewlett Packard Enterprise támogatását is élvező - Fóti Lovasterápiás és Oktató Központ.

Felhasználóbarát navigáció

A központ hatalmas külső területén és épületei között könnyű eltévedni, ezért az alapítvány a HPE Aruba Meridian kül- és beltéri navigációs megoldás bevezetésével segíti a tájékozódást. Az iBeacon technológiára épülő jeladók folyamatos Bluetooth kommunikációt biztosítanak az okostelefonra telepített - Android vagy iOS - alkalmazások és a környezet között.

A külső energiaforrás nélkül évekig működő (kültéren GPS segítséggel) apró eszközök rendszere - ideális helyzetben - egy méteren belüli pontosságot nyújt. Ehhez nagyjából 50 beltéri jeladót kellett telepíteni a HPE és az Euro One Számítástechnikai Zrt. szakembereinek. Mivel a jeladók hely alapú üzeneteket tudnak küldeni, így ennek érdekében kültéri egységeket is fel kellett szerelni, de ezeket már lényegesen kisebb mennyiségben. Ezen felül a rendszer beépített analitikai megoldással is rendelkezik, ezáltal folyamatos fejlesztési lehetőséget nyújt a Lovasterápiás Központnak. Az alapítvány tervei szerint a rendszer és a hálózat további bővítés előtt áll.


Működése roppant egyszerű: az okostelefonra telepített alkalmazás az elhelyezett jeladók által Bluetooth-on keresztül, néhány másodpercenként kiküldött MAC-címet figyeli. A kapott információt az okostelefon továbbítja a Meridian Cloud felé, majd a Cloud a beérkező adatok alapján meghatározza az okostelefon pozícióját, és ezt küldi vissza.

A Lovasterápiás és Oktató Központ látogatóinak tájékozódását segítő Aruba Meridian rendszer helyszínhez igazodó megtervezése és telepítése pár hét alatt zajlott le. A külterület méretei miatt a jeladók elhelyezése jelentette a legtöbb munkát, de ennek ellenére is a felprogramozásuk mindössze pár napot vett igénybe.

Köszönhetően az Aruba Meridian Cloud felület kínálta egyszerű - drag&drop módszerrel felépíthető - alkalmazásának, az okostelefonos appok különösebb programozói tudás nélkül készülhettek el. Használatukkal időzített vagy helyfüggő üzenetek küldhetők a versenyeken és terápiás gyakorlaton részt vevők számára. Pozíció-megosztó funkciójával pedig a 39 hektáros területen bárki könnyen megtalálhatóvá válik – egy okostelefonnal.

A beteg gyerekek életminőségét jelentősen javítani képes Fóti Lovasterápiás és Oktató Központ hatalmas területe, pályái, épületei speciális navigációs megoldást igényeltek.
Az Aruba Meridian kül- és beltérre egyaránt telepíthető iBeacon technológiájával akár egyméteres pontossággal meghatározhatók az elérni kívánt célpontok az óriási területen. A könnyen használható mobilappot pozitívan fogadták a képzések és a terápiák résztvevői, munkatársak, vendégek, oktatók..


Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.