Mi lesz, ha a dolgok elkezdenek önállóan gondolkodni?

Túl a helyi eszközökön, de még a felhőn innen – az edge computing felemelkedése az emberiség egy részét érintő éhínség felszámolását, a tömegközlekedési dugók megszüntetését, az egészségügyi szolgáltatások fejlődését és a világ néhány további nagy kihívásának legyőzését ígéri.Óriási kihívások előtt áll az emberiség

A 19. század végén bemutatkozott traktor óriási változást hozott a mezőgazdaság termelékenységében, annyira, hogy a fejlett világ lakó napjainkra már adottnak veszik az asztalukra kerülő ételt. Pedig nincsen ez így a Föld minden részén, ráadásul a megállíthatatlanul növekvő népesség az évszázad közepére várhatóan eléri a 9 milliárd főt. Ez pedig már bolygónk lakosságának szerencsésebbik részére is komoly hatással lesz; nagy kihívás lesz az emberiség élelmiszerekkel való ellátása és általános egészségi szintjének javítása.

De hogyan lehet az előttünk álló bő három évtized alatt duplázni a termelést? Hacsak nem történik valamilyen alapvető változás a növénytermesztésben, a termőtalaj, az öntözésre használt víz és egyéb természeti erőforrások felhasználásában, akkor gyakorlatilag sehogy. Az élelmiszerárak elszaladnak, ami nem csak a fejlődő országok lakosságát érinti majd, hanem a gazdagabb régiók lakói is megérzik.

Az információtechnológia fejlődése jelenthet kiutat a reménytelennek tűnő helyzetből. A haladó szellemiségű gazdák már napjainkban is alkalmazzák ennek vívmányait: vezetékmentes érzékelőkkel kulcsfontosságú tényezőket figyelnek, így mindig pontosan tudják, mekkora a hőmérséklet, páratartalom az adott területen, milyen a termőtalaj kémiai összetétele és így tovább. Drónokat használnak a haszonnövények állapotának vizuális követésére.

Optimalizált életforma

Mindez ráadásul csupán a kezdet, mivel még innen is van továbblépés. Az „intelligens edge” számítástechnikai eszközök használatával hibrid rendszerek hozhatók létre, mely elhozhatja a növénytermesztés digitális forradalmát. A technológia úttörőjeként a Hewlett Packard Enterprise felismerte a dolgok internetében rejlő lehetőségeket, illetve azt, hogy az IoT igazi erejének megmutatkozásához szükség van még egy fontos összetevőre.

A HPE rájött, hogy az adatok begyűjtése, felhőbe történő eljuttatása, feldolgozása és az eredmények visszaküldése néha túlságosan összetett és sokáig tartó folyamat ahhoz, mint amit egy rendszer igényelne. A helyben előállt információt helyben, a számítógépes hálózatok peremén elemezve kiiktatható a cloud használatából adódó késlekedés. Ezzel a rendszer pillanatnyi állapotába való betekintés azonnalivá válik.

Hamarosan pedig óriási igény lesz az edge computingra; a Market Research Future elemzői szerint a következő hat évben a szinte semmiből kinövő piac értéke már megközelítheti a 20 milliárd dollárt. Számos iparág kísérletezik az új technológiával, melynek nem csak a gyártásban lesz helye, de az energia- és védelmi iparban, a mezőgazdaságban és az egészségügyben is. Ennek oka, hogy a peremen dolgozó intelligens rendszer a teljesen egyedire szabott döntéstámogatói megoldások kialakítását. Egyfajta optimalizált életforma kialakítását hozhatja el az emberiség számára.

Arról persze szó sincs, hogy a cloud eltűnne. A felhőalapú számítástechnika diadala vitathatatlan, az edge computing inkább kiegészíti a benne rejlő lehetőségeket. Előnye akkor mutatkozik meg igazán, amikor valós időben kell döntéseket hozni.

Szemünk előtt lebeg a hibrid jövő, ahol a cloud és az edge computing egyszerre létezik” – osztotta meg jövőképét Amip Shah, a HPE IoT-vel és edge computinggal foglalkozó igazgatója.

Öntanuló algoritmusok

Egészen mostanáig a gazdálkodással foglalkozók a megművelt földjeik minden részét nagyjából ugyanúgy kezelték. Az öntözés, trágyázás, kártevőirtás és más tevékenységek nagyjából ugyanolyan mértékben érintették a teljes területet. Ennek következtében egyes részeken túlöntözés csökkenti a termésátlagot, máshol pedig nem kapják meg a növények a kellő mennyiségű permetezést, és gombafertőzés tizedeli őket. A mezőgazdasági tevékenységek általános alkalmazása elpazarolt erőforrásokhoz, a környezeti terhelés növekedéséhez és az optimálisnál kisebb betakarítási eredményekhez vezet.

A digitális technológia ugyan már betette a lábát a területre, de napjainkban jellemzően még szigetszerűen működő megoldásokat használnak a gazdák. Az olcsó érzékelőkkel felvértezett mezőgazdasági területek állapotát mindig megfelelő szinten tartani hivatott edge computing azonban változást hoz: a teljes rendszert egyben vizsgálja, és amikor beavatkozást javasol, azt a lehető legprecízebben teszi. 

A mesterséges intelligenciát adó algoritmusok ráadásul nem bedrótozottan, megváltoztathatatlanul teszik dolgukat, hanem képesek önmaguk fejlesztésére, a korábban szerzett információkból való tanulásra. Ha például egy vetőmagtípus, öntözési és trágyázási módszer nem váltja be a hozz fűzött elvárásokat, vagy változnak a körülmények, akkor a gazdálkodó valós időben dönthet bármely paraméter megváltoztatása mellett.

Két évtized múlva az edge computing nem csak, hogy itt lesz velünk, de láthatatlanná válva folyamatosan rendelkezésünkre áll. Ennek eredményeként jobb döntéseket hozhatunk és célzottabb módon élhetjük életünket” – jósolta Yanick Pouffary, a HPE Pointnext IoT-vel és intelligens edge szolgáltatások létrehozásával foglalkozó vezető mérnöke.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.