Nagy adatközpontok - túl a csúcson?

Már elkezdődött a kiszolgálandó felhasználókhoz minél közelebbi, kompakt méretű szervercsomópontok kora. Edge computing a gyakorlatban.


Központosítás helyett (újra)elosztás

Míg az elmúlt évtizedben, a felhő térnyerésével egyre kevésbé számított, hol van az elérni kívánt tartalom vagy szolgáltatás, az utóbbi egy-két évben ismét kezd fontossá válni ez a szempont. Ezzel párhuzamosan, az online multimédiás tartalmak minőségjavulásával létfontosságúvá vált, hogy azok kiszolgálása a felhasználóhoz minél közelebb történjen.


Utólag persze könnyű tisztán látni, de kétségtelen: a tartalomszolgáltató hálózatok fejlődése előre vetítette a peremhálózatok létrejöttét. Hiszen egy tranzakció - történjen az akár egy alkalmazással, akár egy adatbázissal, gyors -, de nem csak egy irányú folyamat. Inkább körutazás, melynek vége ugyanott van, ahonnan indult: a felhasználónál. Ez a folyamat pedig hamarabb lezajlik, ha a feldolgozórendszer a lehető legközelebb helyezkedik el a kezdeményezőhöz.

A cloud adatközpontok hiperskálázott, központosított, erőforrás-igényes természete így végül saját maga ellen fordulhat. A kisebb, fürgébb, költséghatékonyabb működési modellek felbukkanása a decentralizáció irányába hat. Jól jelzi ezt a trendet, hogy a távközlési vállalatok újgenerációs szolgáltatásokat és eszközöket nyújtó szállítókkal építenek ki partneri kapcsolatokat.

Az ezek révén előálló mikro-adatközpontok (micro data centers, µDC) annyira kompakt méretűek, hogy akár egy platós autó hátsó traktusában is elférnek. Mindeközben képesek időkritikus feladatok kiszolgálására, és egyszerű kialakításuknak köszönhetően felhasználóik közvetlen közelébe telepíthetők.

Minél közelebb a felhasználókhoz

Az okoseszközök által egyre masszívabb mértékben előálló adatok feldolgozásának igénye tolja mind előrébb az edge computing fejlődését. Kurt Marko, a Marko Insights IT-elemzéssel foglalkozó cég vezetője szerint különösen igaz ez jelenség a mobil, vezetékmentes felhasználók esetén. Az 5G hálózatok kínálta adatátviteli tempó, a felhasználó oldali adatrobbanással együtt oda vezet, hogy a mobil bázisállomásoknak mini adatközpontokká kell válniuk.

Tavaly novemberben mutatkozott be a Vapor IO 3 méternél is kisebb átmérőjű, henger alakú burkolattal ellátott Vapor Chambere. A találóan kamrának elnevezett létesítmény szerverek igen kompakt csoportjának minden elektromos, hűtési és stabilitási igényét ki tudja szolgálni. Emellett lehetővé teszi a világon majdnem bárhol való, szinte azonnali telepítését, akár ideiglenes használat esetén is. Természetesen a Vapor Chamber akár 5G jelátvivő tornyokkal együtt is munkába állítható.

                                                                            

Az egyelőre tesztelési fázisban levő fejlesztés eddig telepített, egymástól 20 kilométernél nem távolabb levő példányai a meglevő üvegszálas optikai kábelhálózatot használják hálózati kommunikációra, minimalizálva a jelkésleltetést. Minden egyes modul 44 szerveregységnyi (RU) kapacitást kínál és 150 kilowattnyi energiát nyújt a benne levő kiszolgálók számára.

A Vapor Chamberhez hasonló állomásokat nagy számban telepítve földrajzilag tagolt és fizikailag elosztott, egymáshoz üvegszálon kapcsolódó, külső behatásoknak ellenálló környezet jön létre. Mégis, a telepített modulok egyetlen, nagymértékben csatlakoztatott, logikai világot alkotnak.

Voilà, előállt a peremhálózat technikai háttere

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy nem lehet minden ügyfél mellé lemásolni egy külön hiperskálázott adatközpontot. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a weboldalak betöltésének felhasználói élménye igenis javítható pusztán a felhasználó által először látott tartalmak elsőbbségének biztosításával. Egy hiperskálázott datacenter feldarabolásával és az internetezők, alkalmazások számára legszükségesebb részek közelbe mozgatásával nagy eredményeket lehet elérni ezen a téren.

Egy ideje már tart az edge computing térhódítása, a trend az utóbbi egy-két évben erősödött fel. A nagy adatközpontok kisebb, kompakt méretű alrendszerekre darabolásával hatékonyabbá válik az ügyfelek kiszolgálása. A nagyobb földrajzi elosztottság ugyanakkor logikailag mégis egy világot alkot.Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.