Nagyadat-faló memóriaóriás: The Machine

A The Machine prototípusának egyik node-ját Budapestre is elhozta a HPE. A radikálisan új architektúrára épülő számítógép ötször annyi adatot képes kezelni egységes memóriájában, mint amennyit az amerikai Kongresszusi Könyvtár kötetei tartalmaznak.Teljesen egyedülállónak számít ma ez a fejlesztés, és ezért mondja a HPE, hogy a memória-vezérelt The Machine (azaz A Gép) a Big Data korára, az igazán nagy adattömegek gyors és hatékony feldolgozására készült.

De ugorjunk vissza kicsit az időben. Az utóbbi pár évtizedben a gyártók a processzorok fejlesztésére összpontosítottak, azonban ma már egyre nehezebb még több tranzisztort bezsúfolni, teljesítményük nem nagyon növelhető. Ráadásul ebben a hagyományos architektúrában a tároló és a processzor között a memória is mindig szűk keresztmetszetet jelentett.


Napi 4 petabyte poszt csak a Facebookon

Az adatmennyiség szempontjából a lehető legrosszabbkor jutott ide a világ, mivel a digitális univerzum robbanásszerű tágulása elé nézünk. A Facebook felhasználói naponta 4 petabyte adatot posztolnak például, és ezek csupán a magánszemélyek. Becslések szerint az évtized végére 50 milliárd eszköz fog csatlakozni a dolgok internetére, hogy adatokat szállítson, az iparágak digitális átalakulásával és az önvezető autók várható forgalomba kerülésével duzzadó adatáradatról nem is szólva.

Mindezt az adattömeget adatközpontokba továbbítani feldolgozásra nyilvánvalóan képtelenség lenne, olyan késleltetéssel járna, hogy a legtöbb esetben ellehetetlenítené az alkalmazást.

A HPE felismerte, hogy a Big Data korához a hagyományos architektúra további javítgatása helyett új megoldás kell, ezért 2014-ben elindította The Machine projektjét a memóriavezérelt számítógép kifejlesztésére.

Az elkészült, 40 node-ból felépülő prototípus 160 terabyte egységes, központi memóriát tartalmaz – egyetlen különálló szervernek sincs ma ekkora memóriakapacitása. A Cavium által gyártott, 40 darab, 32 magos ARM processzor – összesen 1280 processzormag – csatlakozik ehhez a közös memóriához optikai szálakból szőtt, mátrix-szerű szöveten keresztül. Mivel külön tárolókon nem kell írni, olvasni és ellenőrizni az adatokat, a HPE egy nagyon karcsú, Linux-alapú operációs rendszert fejleszthetett ki A Géphez.


Digitális univerzum 250 ezerszer

Számos előnnyel bír az új architektúra. A valós idejű betekintést adó, gyors feldolgozást beépített adatbiztonsággal, nagyobb energiahatékonysággal és rendkívül rugalmas, az adatközponttól a hálózatperemig ívelő méretezhetőséggel ötvözi. A HPE szerint a mostani prototípus memóriakapacitását könnyen exabyte méretűre lehet majd növelni, a későbbiekben pedig szinte korlátlanná – akár 4096 yottabyte méretűvé is. Ekkora memóriába a digitális univerzum teljes tartalmát 250 ezerszer lehetne letölteni.

Noha prototípus, a Machine képességeit gyakorlati alkalmazások mutatják be a legmeggyőzőbben. Amikor a Neurodegeneratív Betegségek Német Központja (DZNE) szuperszámítógépen elemezte például génadatbázisának egy részét, a feldolgozás 22 percet vett igénybe. Pár hónappal később ugyanezzel a feladattal a Machine 36 másodperc alatt végzett.

A NASA-val együttműködve a HPE szeptemberben szuperszámítógépet küldött a Nemzetközi Űrállomásra, ahol az már 1 teraFLOPS teljesítménnyel működik. A projekt következő szakaszában memóriavezérelt rendszer feljuttatását tervezik. Egy éven át tesztelik majd, hogy egy jövőbeni Mars-expedíció során a HPE The Machine gépe a problémák helybeni, azonnali megoldásával, a Földdel való kommunikációban jelentkező, 40 perces késleltetés kiiktatásával hogyan segítené az űrhajósok munkáját és szolgálná biztonságukat a hálózat végső peremén.


         Martin Moser, a HPE The Machine projektjének nagykövete a gép node-jával Budapesten


Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.