Nyakunkon a negyedik ipari forradalom

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.


Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Átkerül a hangsúly az egyéni igényekre

Napjainkban tanúi lehetünk a negyedik ipari forradalom kibontakozásának. Ez a fajta evolúciós fejlődés elkerülhetetlen: a gyártással foglalkozó vállalatok vagy alkalmazkodnak az adatrobbanás jelenségéhez, vagy elavulttá válnak.

Tulajdonképpen a modern ipar folyamatos fejlődésben van, kezdve a Henry Ford által kitalált futószalagos termeléstől a 80-as években elindult digitalizációig. A 21. században az automatizáció és a beszállítói lánc nagymértékű integrációja korábban sosem látott hatékonysággal ruházta fel a gyártási eljárásokat.

Minden előnyük ellenére van azonban egy gyenge pontjuk. Túl merevek a fogyasztók testre szabhatósággal szemben támasztott igényeihez. Ez - és az egyre gyorsabb szállítást elváró vásárlók - folyamatos nyomás alatt tartják a gyártóipart. Autóvásárláskor például az emberek többsége egyéni ízlésének - szín, felszereltség - megfelelő járművet szeretne, és nem három hónapon belül, hanem lehetőleg azonnal akar hozzájutni.

Az egyik legnagyobb kihívás jelenleg tehát az, hogyan lehet tömeges mértékben testre szabott termékeket előállítani.

Utazás az ipari IoT világába

Az a jó hír, hogy ehhez minden szükséges technológia rendelkezésre áll már. A mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás és az ipari dolgok internetének kombinációja (IIoT) megadhatja azt a megoldást a gyártók számára, mellyel még magasabb hatékonyságot és rugalmasságot érhetnek el. A digitális átállás a teljes beszállítói láncból begyűjtött adatokra alapozva korábban elképzelhetetlen szolgáltatások megjelenését és új bevételi forrásokat eredményez.


Az elméletben szépen hangzó folyamat gyakorlatba ültetését azonban jó néhány gátló tényező fékezi. Infrastrukturális okokból és a megfelelően képzett alkalmazottak hiánya miatt az IIoT projekteknek csupán fele sikertörténet. A legnagyobb kihívások egyikét az információs technológia és a napi működést biztosító technológia konvergenciájának végig vitele jelenti.

Amióta világ a világ, a gyártóipar mindig is növekedéséhez szükséges üzemanyagként használta az innovációt. Ugyanazok a technológiák, amelyek megkönnyítik az új szereplők piacra lépését, egyben a régóta jelen levő szervezetekre is pozitív hatást gyakorolhatnak. Felgyorsíthatják gyártási tempójukat, az új üzleti modellekhez való gyors alkalmazkodást biztosíthatnak és rövidebb idő alatt állíthatnak elő egységnyi értéket.

Digitális gyárátalakulás

Ezt segíti elő a HPE okosgyár-alkalmazásokat támogató - a világ egyik legnagyobb felhőrendszerének (Cloud28+) előnyeit élvező - Express App Platform – Manufacturing megoldása. Hasonlóan működik, mint ahogy mindennapi életünkben használjuk mobiltelefonjainkat: a számos gyártási feladatok zömét egyetlen, kényelmesen elérhető helyre konszolidálja. Helyszíni, közvetlen elérhetőségének köszönhetően pedig elkerülhetők a késleltetési, biztonsági és költségproblémák.

És, akárcsak az okostelefonok esetében, nagyon könnyű a gyártással kapcsolatos Express App Platform alkalmazások telepítése. Hat kattintással biztonságosan letölthetők és telepíthetők az üzemek telephelyein. Használatuk egyesítheti az üzletmenetet biztosító, már megszokott programok tudását az új, versenyelőnyt biztosító appok képességeivel.


A gyártóipar IIoT-ra való átállása példa nélküli változást hoz. Termékek millióinak válik egységesen magassá a minősége, miközben akár minden egyes példány a végfelhasználók különböző igényeihez igazodhat. A negyedik ipari forradalom hatékonyabbá és rugalmasabbá teszi a gyártást, minden korábbinál jobban kiszolgálva a vásárlói igényeket.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.