Okos városok 2018-ban

Egyre okosabbá válnak otthonaink, és ezzel párhuzamosan tágabb környezetünk is felkészül az új technológiák alkalmazására. A következő trendektől lesz okos egy város az idén.


Folyamatos fejlődés

Drámaian megugrott tavaly azoknak a városoknak a száma, melyek átfogó okosváros-tervvel álltak elő, szemben azokkal, melyek csak néhány területen tettek apró lépést a smart city koncepció felé. A városvezetők felismerték, hogy településeik többnyire heterogén, különböző társadalmi, gazdasági háttérrel rendelkező emberek csoportjaiból állnak össze, akik igényei is eltérnek egymástól. Ennek figyelembevételével elkerülhetők a város életét negatívan befolyásoló, megosztó stratégiák, mint például a gazdagabb városrészeket előnyben részesítő fejlesztési tervek alkalmazása.

Az egyenlőségre törekvés szükségességét támasztotta alá az amerikai National League of Cities kutatási jelentése, mely szerint ennek hiányában nőhet a különböző társadalmi rétegek és rasszok közötti szakadék, ami végső soron destabilizálja a városi életet.

Teret követelnek az elektromos járművek

Megállíthatatlanul tör utat magának az elektromos energiatárolásra és meghajtásra alapuló közlekedés, leginkább az Elon Musk nevével fémjelzett Tesla cég úttörő tevékenységének köszönhetően. A jobb akkumulátorok, az alacsonyabb környezetszennyezés, a csökkenő árak és az állami támogatások egyaránt ösztönzőleg hatnak a fosszilis üzemanyagot használó autók kiváltására.

Miközben ezek a járművek sokkal kevésbé terhelik a városokat, többnyire még megoldatlan problémát jelent energiával való biztos ellátásuk. Az utántöltő állomások infrastruktúráinak hiányossága pedig egyre égetőbbé válik, ahogy mind több és több ilyen közlekedési eszköz kezdi meg útját. Jelenleg a tulajdonosok többsége még saját otthonában oldja meg ezt a feladatot, de ez az út nyilvánvalóan nem járható a kertvárosi területektől beljebb eső városrészekben.

Számos város, vállalatok és bevásárlóközpontok kínálnak már ingyenes töltésre lehetőséget biztosító helyeket, ezek azonban már a jelenlegi elektromos-autó populáció méreténél sem jelentenek megoldást. Üdítő hozzáállást és egy fontos 2018-as trendet jelent az amerikai Atlantában bekövetkezett változás, melyben az elektromos töltési infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztések szabályozását egyszerűsítve pörgetik fel a közlekedési forma terjedését.

Változóban a kommunikáció

Nem csupán egy nagyságrenddel nagyobb adatátviteli sebességet ígér az új, 5G mobilkommunikációs standard, de korábban elképzelhetetlen szolgáltatások létrejöttét is elősegíti. Gyakorlatilag korlátlan havi forgalmi keret, nagyfelbontású élő közvetítések, a dolgok internetét alkotó eszközök, szenzorok jobb támogatása, kamerás megfigyelő-rendszerek zökkenőmentesebb kiszolgálása, önvezető autók – csak néhány lehetőség, amiben változást hoz.

Önmagában az átállás ugyanakkor ez nem oldja meg az egyre aggasztóbbá váló kiberbiztonsági problémákat. A csatlakozott eszközök rohamos terjedésével az IoT-ra leselkedő legnagyobb kihívást jelenti a trend. Ráadásul teljesen más léptékben érinti a mindennapokat egy egész városra kiterjedő, mint az egyes embereket elérő támadás. Előbbi esetében akár százezerszámra szivároghatnak ki lakosokat érintő személyes adatok, de legalább ekkora gondot jelent egy városrészeket ideiglenesen nehezen élhetővé tevő közmű-kimaradás, például áramszünet vagy akadozás a vízellátásban.


A hangsúly tehát már nem csupán a technika adoptálásán, hanem annak biztonságos használatba vételén van. Oregon városa például nemrég indította útjára kiberbiztonsági kezdeményezését, mely a kormányzati adatok védelmén túlmenően az egyének és az üzleti élet szereplői számára is erőforrásokat és képzési lehetőségeket biztosít az ilyen jellegű incidensek hatásainak csökkentésére.

A biztonságra törekvés jegyében nő a jelentősége a kriptovaluták alapját képező blokklánc technológiának is. Okos város koncepcióba integrálásával jobb kapcsolat biztosítható az önkormányzati szolgáltatások között, miközben a javuló biztonság egyben az átláthatóság növekedésével is együtt jár. Idén megjelenhetnek az első, okos városok részvételével létrejövő okos szerződések, melyek a számlázás, a tranzakciókezelés és a közműkezelési feladatok területén hozhatnak előrelépést. Mivel harmadik, közvetítő fél bevonását nem igénylik, ezért ezek az eljárások gyorsabbá, olcsóbbá és biztonságosabbá válhatnak.

Hibrid tömegközlekedés

Ahogy az internet-szolgáltatásoknál az előfizetői hurok, úgy a tömegközlekedés esetében is az utolsó egy-két kilométer jelenti a legnagyobb kihívást. Ezt a problémát a városi üzemeltetésben levő közlekedési vállalatok eddig nem tudták kiszolgálni, így felvirágozhatott a telekocsi (rideshare) megoldások kora.

Az Egyesült Államok bizonyos részein azonban változóban van a helyzet. Phoenix városa például partneri megállapodást kötött a Lyfttel, utóbbira bízva a tömegközlekedés fix megállóiba igyekvő vagy onnan elfele tartó utasok szállítását. Hasonló hibrid megoldást vezetett be számos más, városi felügyelet alatt álló közlekedési szolgáltatásokban nem dúskáló kaliforniai önkormányzat is. Ezek a mikrotranzit rendszerek nem csupán kényelmet jelentenek, hanem fokozzák a lakosság mobilitását, különösen, ami a járási nehézségekkel küzdőket – idősek, járóképtelenek, kismamák – illeti.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.