Stephen Hawkinggal kutatja a HPE a tér-idő rejtélyét

A Hewlett Packard Enterprise és Cambridge Egyetem Matematikai Karának együttműködése felgyorsíthatja a matematika-tudományokat érintő felfedezések létrejöttét. A megállapodás egyben magába foglalja a Stephen Hawking nevével fémjelzett COSMOS (Centre for Theoretical Cosmology) szervezettel való partneri kapcsolat kialakítását is.Közös a cél: az univerzum felépítésének és kialakulásának megértése

Ehhez nyújt remek segítséget a HPE Superdome Flex in-memory platformja, mely a világ legjobban skálázható és legmodulárisabb, memóriából történő információfeldolgozást lehetővé tevő rendszere. A memóriában való adattárolás előnyeinek kiaknázására épülő HPE Superdome Flex 4-32 foglalattal bír és 768 GB-tól akár 48 TB-ig terjedő memóriakapacitással rendelkezhet. Ennek egyetlen rendszerbe szervezésével páratlan számítási teljesítmény állítható még a leginkább erőforrás-igényes feladatok szolgálatába is.

Egyre nagyobb a tudás, egyre több a kérdés

„COSMOS csoportunk a tér és az idő megértésével foglalkozik, kezdve az ősrobbanást követő első egytrilliomod másodperc egytrilliomod részétől egészen napjainkig bezárólag. A gravitációs hullámok közelmúltban történt felfedezése bámulatos betekintést kínál a fekete lyukak világába és az egész univerzumba. Az ehhez hasonló érdekes, új adatok miatt rugalmas és erőteljes számítási rendszerekre van szükségünk, melyekkel kipróbálhatjuk elméleteinket és felfedezhetjük az alapvető fizikához kapcsolódó új elképzeléseinket” – nyilatkozott Stephen Hawking, a neves brit professzor a megállapodás kapcsán.

„Univerzumunk legextrémebb eseményeiről szerzett új adataink drámai mértékben befolyásolták az űrkutatás fejlődését. Ennek során azonban kettős kihívással kellett szembe néznünk: a nagyméretű adatkészletek elemzését össze kellett egyeztetnünk elméleti modelljeink növekvő pontosságával. Az memóriaalapú számítástechnika képes az összes adatok befogadni és azonnali eredményeket szolgáltatni. Felgyorsítja a feladatok megoldását és a világegyetem eredetével kapcsolatos kérdések vizsgálatát kínáló, erőteljes eszközzel ruház fel bennünket” – mondta Paul Shellard professzor, a COSMOS csoport vezetője.

Fiatal világegyetem, fekete lyukak

A HPE Superdome Flex segítségével az 1997-ben, vezető brit csillagászok és űrkutatók által alapított COSMOS csoport óriási méretű adathalmazokban kereshet nyomok után.

Az általunk ismert univerzum becsült korára - mintegy 14 milliárd évre – kiterjedő kutatás a világegyetem korai időszakának titkairól és a fekete lyukak rejtélyeiről ránthatja le a leplet.

Nem csak űrkutatáshoz

A Cambridge Egyetem Matematika Karának legújabb szuperszámítógépes technikával való támogatása a HPE Superdome Flex képességeit ötvözi a HPE Apollo szuperszámítógép és Intel Xeon Phi rendszerek tudásával.

Ez a megoldás lehetővé teszi a COSMOS számára, hogy az űrkutatás elméleteit az univerzumból gyűjtött adatokkal összevesse és olyan új forrásokból származó információval egészíthesse ki, mint amelyeket a gravitációs hullámok, a kozmikus háttérsugárzás vagy a csillagok és galaxisok térbeli eloszlása szolgáltat. A hatalmas mennyiségű adatban apró jelekre bukkanhatnak a kutatók a szuperszámítógépes teljesítménynek köszönhetően.

A HPE Superdome Flex kihasználja a jövőbemutató, memóriára alapuló számítástechnika (Memory-Driven Computing) előnyeit. A nagyméretű memóriatár adatfeldolgozó erőforrások számára készült, - nagysebességű belső adatkapcsolatokon keresztüli elérhetőségének egy rendszerbe való építésével - HPE Superdome Flex holisztikus megoldás az összetett, adatintenzív problémákhoz. Csökkenti a programozókra nehezedő terhet, így végső soron gyorsabban kaphatnak válaszokat a felhasználók.

„A HPE Superdome Flex in-memory képessége egyedülállóan alkalmas a COSMOS kutatócsoport igényeinek kiszolgálására. A platform biztosítja a nagyméretű adathalmazok valós idejű elemzését a csapat számára” – közölte Randy Meyer, a Hewlett Packard Enterprise Synergy & Mission Critical Servers részlegének vezérigazgatója és alelnöke.


A szuperszámítógép nem csupán a COSMOS munkáját támogatja, de az egyetem matematikai karának különböző, egyéb területein végzett kutatásaihoz is hozzájárul, a környezettudományoktól az orvosi képalkotásig. A nagyteljesítményű számítástechnikai eszközökhöz való hozzáférés fontosságát számos kutatási projektben felismerték már, kezdve a bolygórendszerek kialakulásától, a statisztikai nyelvészeten keresztül az agysérülések kutatásáig.

2018. január 17.
Forrás: https://news.hpe.com

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.