Trendformáló technológiák 2018-ban

Az idei év sem lesz unalmas, köszönhetően a töretlen technikai fejlődésnek. A mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a blokklánc technológia csak néhány izgalmas téma, amitől az idei év annyira különböző lesz a tavalyihoz képest.Kiterjesztett életmód

Ahogy a mesterséges intelligencia, az intelligens alkalmazások és elemzőeszközök egyre alapvetőbb részeivé válnak életstílusunknak, úgy lesznek mind nagyobb hatással annak formálására is. Napról napra megfigyelhetjük, miként integrálódnak ebbe olyan hétköznapi tevékenységek, mint a látás (arcfelismerés), olvasás (szemantikus és hangulatelemzés), hallgatás és beszéd (társalgási interfészek, mint amilyen az Alexa vagy a Siri) és az érzelmek (érzékeny számítástechnika).

Jelenleg a virtuális valóság elkülönülő élményt jelent az embereknek, a fejre rögzíthető kijelzők és okostelefonos interfészek elsősorban egyéni tapasztalatokat nyújtanak. A jövőben viszont át fogjuk élni a virtuális és kiterjesztett valóság társas élménnyé válását, ami lehetővé teszi a virtuális világok és alternatív valóságok közös felfedezését, az azokban történő munkavégzést és szórakozást.

Már ma is tartó trend, hogy az életmódjukba rugalmasan belesimuló technológiák iránti felhasználói igény jobb, emberközelibb ügyfélkiszolgálást eredményez. A technológiával való kapcsolat megváltoztatja a felhasználókat, például képernyőmentes, hangalapú kommunikációra késztetve őket a mesterséges intelligenciával. A jövőben a párbeszédekre szolgáló felületek, közösségi botok gyors fejlődését tapasztalhatjuk meg.

Az intelligens dolgok felemelkedése

Becslések szerint 2020-ra 75 milliárd eszköz csatlakozik egymáshoz, ráadásul ezen felül intelligens ökoszisztémát alkotnak; a puszta adatcserén túl együttműködő rendszereket hoznak létre. Az okos eszközök folyamatosan gyűjtik az adatokat, a kívánt célok intelligens megoldását kínálva. Az MI terjedésével általánossá válnak az intelligens ágensek, melyek nem csupán együttműködnek a való világgal, de utánozzák is a vele való kölcsönhatásokat.

Ezzel párhuzamosan egyre nő az igény az elosztott számítási teljesítmény iránt, különösen, ami az analitikát és a döntéshozatalt illeti. A felhő mellett a peremhálózaton (edge) üzemelő IoT új infrastruktúra piacot hoz létre. A közel valós idejű megoldások dolgok internetének infrastruktúrájától való függése kikényszeríti a csatlakozási, késleltetési és sávszélességet érintő korlátok leküzdését. Ennek során pedig egyre-másra születnek a skálázható és hibatűrő, elosztott hálózati és tárolóarchitektúrák.

Az előttünk álló kihívások és egyben lehetőségek egyike az azokba az adatokba való betekintés, melyek csak bizonyos körülmények között és időben állnak elő. Az eseményvezérelt és környezeti paraméterektől függő platformok előtérbe kerülnek, ahogy az üzleti élet szereplői mindinkább rákényszerülnek arra, hogy megérezzék a várható eseményeket és ki is tudják használni a bennük rejlő lehetőségeket üzleti döntéseikhez, így ezek a rendszerek a nagyvállalati IT-stratégiák elengedhetetlen elemévé válnak.

A teljesítmény sosem elég

A számítási teljesítmény drasztikus növelését ígéri a kvantum-számítástechnika felbukkanása. Ennek birtokában olyan problémamegoldó képességek állnak majd rendelkezésünkre, mint a skálázható, felügyelet nélküli gépi tanulás, mely jelenlegi eszközeinkkel még nem valósítható meg hatékonyan. Az IBM nemrég bejelentett 50 qubites, kvantumszámításokra képes prototípusának ismeretében nem kizárt, hogy 2018-ban 100-200 qubites rendszerek is megjelenhetnek.

Más tekintetben, de szintén egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel 2017 egyik legfontosabb témája, a blokklánc. Az elosztott (peer to peer) rekordok, azaz a blokkok használata decentralizált, így nagyon biztonságos architektúrát kínál. Mivel a teljes lánc önfenntartó, nincsen személyhez vagy üzemeltető szervezethez kötve, ami így a biztonság mellett az átláthatóságra is jó hatással van. Pénzügyi és biztosítási piacokon, egészségügyi, kormányzati területeken vetheti meg a lábát a technológia, a hálózati és IoT közeg mellett.

Embernek lenni

Számos egészségügyi kihívására adhat választ a genomika. A génszekvenálás fejlődése elhozza az egyénenként is elérhető költségű szolgáltatásokat. Ezzel pedig a személyre szabott egészségügy új korszaka van megnyílóban, melynek köszönhetően az egyes emberek genetikai hajlamainak figyelembevételével kerülhet sor a gyógyításra. Génszerkesztő eszközök, a viselhető számítástechnika és az IoT által biztosított, korábban nem hozzáférhető adatok, a farmakogenomika fejlődése együttesen pozitív hatást gyakorol az emberiség általános egészségügyi helyzetére.

Emellett szemtanúi lehetünk annak is, hogyan állítjuk az egyéni tudatosság fejlesztésének szolgálatába a technológiát, pszichológiailag, érzelmileg és spirituálisan is felemelve fajunkat. Ahelyett, hogy a világot változtatnánk meg, a világgal való kapcsolatunk újragondolására kerül a hangsúly. Fotó-biomoduláció, binaurális ütemek, fényalapú stimuláció, agyhullám hangolás – csak néhány azon új lehetőségek közül, melyeket saját jólétünk érdekében alkalmazhatunk a közeljövőben.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.