Új számítógépes architektúra állíthatja meg az Alzheimer-kórt

Egyre nehezebben birkóznak meg az információ-mennyiség exponenciális növekedésével a számítógépek. Pedig az óriási adatmennyiségben rejlik számos idegrendszeri betegség gyógyításának kulcsa.


Túl sok az információ

Napjaink számítógépeinek architektúrája már több mint 60 éves. Részben ebből következik, hogy az olyan területeken, mint az orvosi kutatások, egyre kevésbé tudnak helyt állni. Jellemzően a képalkotás és az információk elemzése óriási mennyiségben ontja magából a nyers adatokat, tehát új megoldásokra van szükség.

Ennek a kihívásnak a feloldását célozza a Német Neurodegeneratív Betegségeket Kutató Központ (DZNE) Hewlett Packard Enterprise-zal kötött együttműködési megállapodása. Többek között a Parkinson- és Alzheimer-kórt vizsgáló német intézet a HPE új számítási architektúrájának előnyeit akarja saját – és az emberiség - javára fordítani.

A DZNE hatalmas mennyiségű információt állít elő, például az agy aktivitásáról mágneses rezonancia tomográfiával (MRT) készített képek révén. Ezeknek az adatoknak az elemzése ma jellemzően 7-14 napot vesz igénybe, csak ezután lehet meghatározni a következő lépéseket és elindítani a következő elemzőciklust.

Ahhoz, hogy felgyorsíthassák a folyamatot, a kutatók a 2016 decemberében bemutatkozott memóriavezérelt számítástechnikával (Memory-Driven Computing, MDC) kísérleteznek - sikerrel.Szemléletváltásra van szükség

A HPE Discover keretei között debütált elképzelés szerint nem a feldolgozóegység, hanem a memória kerül a számítógépes platformok középpontjába. Az MDC ugyanis jelentős teljesítmény- és hatékonyságnövekedésre képes a hagyományos modellekhez képest, napjainkban elképzelhetetlen szintjét biztosítva a big data-ba való betekintésnek. Kiküszöböli a jelenlegi számítógépes architektúrák egyik komoly hátrányát, miszerint rengeteg időt és energiát kell fordítani a különböző adattároló rétegek közötti adatmozgatásra.

Több nagyságrendnyi teljesítményugrásról van szó, amelyet jól érzékeltet a Monte Carlo szimuláció tempójának gyorsulása. Ezt a módszert a bankok és értékpapír-kereskedők használják a részvénypiac vagy devizapiac változásainak előrejelzéséhez. Napjaink rendszerei – bizonyos paraméterek mellett - a Monte Carlo szimulációval nagyjából két óráig dolgoznak az eredményért; ezzel szemben a memóriavezérelt architektúra alig több mint egy másodperc alatt válaszokat ad.

Az idei CeBIT konferencián a technika továbbfejlesztéséről és kereskedelmi forgalomban való elterjesztéséről beszélt Andrew Wheeler, a Hewlett Packard Labs alelnöke. Az elképzelést bizonyító prototípus képességeinek és teljesítményének további bővítését, az architektúra és a műszaki összetevők finomhangolását célozzák a The Machine kutatási projekt keretei között. Eredményeikből új termékek születnek és már létező megoldások profitálnak.

Hetek helyett órák

A HPE új számítógépes architektúrája nem csak az orvoslásban előálló adatok elemzését képes drámai mértékben felgyorsítani. Az eljárás további hozadéka, hogy az egészségügyi képalkotás eredményeit a korábbiakhoz képest jelentősen jobb minőségben tudja előállítani. A német kutatóintézet beszámolója szerint a két szervezet által kötött megállapodás életbe lépése, a memóriavezérelt számítástechnika alkalmazásának kezdete óta az orvosi elemzések sebessége százszorosára nőtt, vagyis a korábbi egy-két hetes analitikai időszak két-három órásra rövidült.

Erre a hagyományos architektúrát alkalmazó számítógépes rendszerek nem lennének képesek. A nagyobb felbontású, pontosabb diagnosztikai lehetőségeket kínáló képek elemzése még több adattal terhelné meg őket, aminek kezelése vállalhatatlanul hosszúra nyújtaná a kiértékelési időt. A HPE MDC megoldása a javuló betegellátás révén a szó szoros értelmében véve is életeket menthet.


Az igazán nagy adatmennyiséget produkáló rendszerek kezelésével a hatvan éves, processzort központba helyező számítástechnikai architektúra már képtelen megbirkózni. A HPE memóriavezérelt számítástechnikai fejlesztései azonban alternatívát nyújtanak a pénzügyi, diagnosztikai és még számos más területen tevékeny szervezetek számára.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.